Flama del Canigó

23 de juny, el nostre aniversari

Cada any, des de 1983, Diables de Viladecans ha recollit la Flama del Canigó amb la que encén la foguera de Sant Joan i, amb ella, inicia el Correfoc de Sant Joan. Es un correfoc carregat de simbolisme, a part de celebrar el solstici d’estiu, una de les nits més importants al nostre país, es commemora l’aniversari de l’entitat.

Un cop la Flama arriba a la Viladecans es llegeix el missatge de la Flama del Canigó, el qual es compartit per tot el territori. El final de la lectura dona pas a l’encesa de la foguera, en mig de la Plaça de la Vila i l’inici del correfoc. Un correfoc on Juvenils i Adults cremen conjuntament pels carrers de Viladecans. Que comenci la NIT MÉS MÀGICA DE L’ANY!!!

Col·laboren

Moltes persones i entitats han col·laborat al llarg dels anys en aquest acte. La rebuda de la Flama es realitza amb la col·laboració d’Omnium Cultural, coordinador de l’arribada de la Flama arreu dels Països Catalans, la comissió «Focs de Sant Joan de Sant Climent«, que ens fa el traspàs de la flama des del mateix Cim del Canigó juntament amb «Corredors de Fons del Baix Llobregat» atletes de Gavà i Viladecans entra altres.. Castellers de Viladecans també participen de la festa fent que, junts, gaudim de la festa més important del Països Catalans.


Història de la Flama

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent.

La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

Font: Òmnium Cultural


Missatge de la Flama 2020:

 Un any més renovem la Flama del Canigó, i ho fem en una situació adversa i plena d’incerteses. Malgrat les dificultats, una petita gran xarxa col·lectiva fa possible, també aquest any, que la flama que es regenera al cim del Canigó arribi a tots els indrets de casa nostra. A cada ciutat, a cada vila, a cada barri, a cada balcó. Treballant col·lectivament per un objectiu comú. 

Un projecte que demostra, com tants altres, com és aquest país. Un país que té la seva principal fortalesa en la gent que el conformem. Ho hem vist, també, aquests darrers mesos, en la manera com hem afrontat la pandèmia: tothom assumint el seu paper, la seva part de responsabilitat individual i col·lectiva. Són moments en què la solidaritat i el suport mutu s’han convertit en la base per seguir endavant.

És evident que aquesta situació ha estat un cop fort per a tothom, aquí i arreu del planeta. Canvis d’hàbits, increment de les desigualtats, qüestionament de drets i llibertats, pèrdua de gent estimada…

Enguany aprofitem aquest moment de l’encesa de la Flama a cada racó del país, no només per reivindicar la unitat de la llengua i la lluita pels drets i les llibertats dels Països Catalans, sinó també per recordar totes aquelles persones que ja no hi són i que trobem i trobarem a faltar.

Volem destacar tota aquella gent que manteniu encesa la Flama, dia rere dia, any rere any. Una Flama que, passi el que passi, no s’apaga mai 

Visca la Flama del Canigó!

Visca els Països Catalans!

A %d blogueros les gusta esto: