Gegants

Els Gegants de Viladecans apareixen per primer cop a la Vila al mes de setembre de l’any 1956, fent la primera ballada durant els actes de celebració de la Festa Major d’estiu.
La parella de gegants va ser adquirida a la Casa Ingenio de Barcelona i es batejaren amb els noms de Josep i Paquita, que eren, alhora, els noms dels fills de l’Alcalde, els gegants portats per membres de la brigada municipal, sortien per les Festes Major, però no hi havia Colla de Geganters.
Els Geganters de Viladecans neixen l’any 1995 com a una secció dins de Diables de Viladecans.

L’any 2003 i amb motiu dels 20è aniversari de la Colla de Diables de Viladecans s’incorporen a la colla els gegantons Pica-Peta i Peta-Fum, construïts per Taller Sarandaca, i que representen una Timbalera i un Diablet, que simbolitzen a dues seccions de la Colla dels Diables de Viladecans.

Van ser apadrinats pels Gegants de Catalunya en Treball i na Cultura, i pel Gegants de Sant Climent, en Climent i na Roser.

El 2022, nèixen de la mà d’en Toni Mujal la nova parella de gegants que permetran descansar al Josep i la Paquita. L’Àlex i l’Eulàlia, la nova parella de gegants de Viladecans. Inaugurats per la Festa Major d’Hivern un 23 de Gener. Els seus padrins son el Manuel i la Blanca, de la Colla de Geganters i Grallers de Casablanca.

Son dos gegants d’aspecte jove amb vestits tradicionals que representen una parella balladora de La Tornaboda, un ball tradicional que es balla diumenge de carnaval entre Viladecans i Gavà.

El nom d’Eulàlia ve en memòria d’Eulàlia Amat, la qual generosament va donar Ca n’Amat, on aviat tindrem el Museu de la Ciutat. Duu un tatuatge al coll que significa família, que és el més representatiu de qualsevol colla de gegants. Ell es diu Àlex, en memòria d’un company de la colla que a més va ser el president durant molts anys. Duu un tatuatge al braç que representa un diable, símbol de la colla de la que forma part. També porta una «Pulseras Candela» feta a mida (de la fundació Sant Joan de Deu per la lluita del càncer infantil)ALTRES DADES

RESTAURACIÓ DEL JOSEP I LA PAQUITA: L’any 2016, donat el mal estat de l’estructura i els vestits del Josep i la Paquita, s’encarrega la restauració d’aquests. El cartró pedra de l’estructura dels Gegants, al ser tant antics, comença a no aguantar el pas del temps, i s’ha de reforçar i fins i tot canviar algunes fustes.

  • Pintura: A nivell de pintura, es canvia l’estil i es fan servir colors més clars i menys colorits pel que fa l’aspecte de la pell
  • Complements: Es renova la bijuteria a la Paquita. Al Josep se li afegeix un decret reial tal a la mà, tal i com tenia quan va ser creat.
  • Vestits: El vestit de la Paquita no està en molt mal estat, pel que s’arreglen els desperfectes i punts de subjecció. A més, es renova la part superior d’aquesta ja que estava descolorida pel pas del temps. El cas del Josep, te parts de roba podrida o feta molt malbé i requereix una renovació integral. Aquesta reparació s’ha realitzat durant el 2017
  • Subjecció: Es recuperen els cavallets de fusta originals amb l’enganxina de la Casa Ingenio de fa més de 60 anys. Durant el 2017 s’ha fet una rèplica d’aquests per a donar-li als gegants la màxima originalitat possible. A més, s’ha aconseguit una millor subjecció respecte els cavallets d’alumini.