Diables

L’origen de la tradició del correfoc és incerta, és probable que a l’edat mitjana els diables sortissin dins el seguici de la processó del Corpus i que dins les seves activitats es fes la representació de l’Acte Sacramental i de la purificació de les consciències dels ciutadans mitjançant el foc. Precisament el foc i la pólvora són les eines espectaculars que els Diables utilitzen per acaparar l’atenció que els permetrà, posteriorment, procedir a la crítica verbal contra el poder establert, mitjançant els seus versots que acostumen a caracteritzar-se per la ironització dels governants i el sistema i la reivindicació dels drets.

Avui s’ha perdut aquest caràcter religiós i només queda el caràcter festiu on la pirotècnia, els diables, els timbalers, bèsties i la resta de la colla son els protagonistes d’aquesta festa infernal.El ball de Diables és una de les tradicions més arrelades inicialment a Catalunya, i posteriorment al País Valencià i a les Illes Balears. Actualment, la seva participació en els cercaviles, processons i correfocs s’han convertit en una part essencial de les festes majors de molts pobles i ciutats.

Més info a l’enllaç


Diables de Viladecans va néixer per la festa de Sant Joan de l’any 1983. Data que es considera el naixement de l’entitat. Durant els anys s’han consolidat dues cites molt importants Viladecans: el correfoc de Sant Joan i el correfoc de Festa Major, a més d’altres actes dins la ciutat de manera esporàdica. També es fan intercanvis de sortides amb altres colles, així es pot aconseguir que, per Festa Major, hi hagi un gran nombre de diables i diablesses i la festa és faci més espectacular.

El nostre vestuari ha variat durant els anys: Roba de sac, vestit de 3 parts verd i vermell amb casaca, caputxa amb banyes i pantalons o un igual però de colors vermells i negre. Aquest 2021 potser hi haurà canvis…